16 Mart 2015 Pazartesi

Silah ihracatı : ABD ve Rusya önde, Çin yükselişte



STOCKHOLM/ANF

Dünya üzerindeki silah ihracatında ABD ve Rusya’nın payı beşte üçü bulurken, Çin’in yükselişi dikkat çekiyor. Çin, son 5 yıllık süreçteki silah ihracatını yüzde 143 oranında arttırarak üçüncü sıraya yükseldi.



Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından yayınanan raporda, 2010-2014 yıllarına ait silah satışları istatistikleri ele alındı. Buna göre, dünya silah ihracatında ilk iki sırayı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya alırken, Çin üçüncü sırada geliyor.

ABD VE RUSYA YÜZDE 60’DA, ÇİN ÜÇÜNCÜ

ABD’nin yüzde 31 ile silah ihracatında birinci olduğu kaydedilen Sipri raporunda, Rusya’nın yüzde 27 ile dörtte birden fazla paya sahip olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, silah ihracatında giderek daha fazla öneme sahip bir ülke ise Çin oldu. Çin, Fransa ve Almanya yüzde 5’erlik ihracat payıyla ilk beş içinde yer aldılar. Fransa’nın geçtiğimiz yıl Rusya’ya teslim etmesi gereken Mistral uçak gemisini yaptırımlar nedeniyle ihraç etmemesi nedeniyle, Çin az farkla da olsa Fransa’nın önüne geçmiş oldu.

ASYA VE AFRİKA ÜLKELERİ ÇİN’İN EN İYİ MÜŞTERİLERİ

Çin’in silah ihraç ettiği ülkelerin başında Pakistan yüzde 41’lik pay ile önde gelirken, Bangladeş ve Birmanya diğer önemli müşterileri oldular. Aynı dönemde Çin’in 18 Afrika ülkesine daha silah ihracatı yaptığı da raporda yer aldı.

Sipri raporu, Çin’in silah ihracatı 2005-2009 dönemine oranla yüzde 143 artış göstermiş olduğuna da vurgu yapıyor.

Dünyanın en büyük silah alıcısı olan Hindistan aynı zamanda Rusya’nın da en çok silah sattığı ülke oldu. Hindistan, silah alımlarının yüzde 70’ini Rusya’dan yaptı.

ABD EN ÇOK GÜNEY KORE VE ORTADOĞU’YA SATIYOR

Silah ihracatında birinciliği elden bırakmayan ABD ise, birçok ülkeye ihracat yaparken, en çok satışarını Güney Kore’ye yaptı. ABD’nin silah ihracatının yüzde 9’u Güney Kore’ye yönelik idi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail ise ABD’nin silah ihracatının üçte birinin yapıldığı ülkeler oldular.

Çin’den sonra dördüncü silah ihracatçısı olan Fransa ise satışların yüzde 18’ini Fas’a yaptı. Fransa, silah ihracatının yüzde 14’ünü ise Çin’e gerçekleştirdi.

Sipri raporunda ayrıca Fransa’nın son olarak Şubat ayında Mısır’a 24 adet Rafale savaş uçağı ve çok amaçlı bir fırkateyn satışı yaparak, silah ihracatında önemli bir hamle yaptğına vurgu yapıldı.

Sipri tarafından yapılan değerlendirmelerde silah alımlarında önde gelen ülkelere de yer verildi. Buna göre, Hindistan silah ithalatında yüzde 15 ile birinci sırayı alırken, Suudi Arabistan ve Çin ise yüzde 5 ile ikinci ve üçüncü sırayı aldılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder