16 Mart 2015 Pazartesi

İHD: ‘Halepçe Katliamı soykırım olarak tanısın’



İHD Amed Şubesi, Halepçe Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Kürtlerin defalarca katliamlara maruz kaldığının kaydeden İHD Şube Başkanı Raci Bilici, Türkiye’nin Halepçe Katliamı‘nı ‘Kürt Soykırım Günü’ olarak tanımaya davet etti.


İHD Amed Şubesi, 1988 yılında Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal Operasyonu kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren binlerce kişiyi, şube binasında düzenlediği bir basın toplantısı ile andı. Dernek binasında yapılan basın açıklamasına İHD Şube Başkanı Raci Bilici, şube yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. 
Açıklamayı yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Amed Şube Başkanı Raci Bilici, Halepçe’nin acısı dinmemişken, Şengal ve Rojava’da DAİŞ saldırıları ile birlikte Kürtlerin yeni katliam tehlikeleri ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Daha önce Irak, İsveç, Norveç ve İngiltere’nin Halepçe Katliamı’nı soykırım olarak tanıdıklarını anımsatan Bilici, Türkiye’nin de bu katliamı soykırım olarak tanımasını ve 16 Mart’ın ‘Kürt Soykırım Günü’ olarak ilan edilmesini talep ettiklerini belirtti.

12  BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

29 Mart 1987 tarihinde başlatılan ve 23 Nisan 1989’a kadar sürdürülen Enfal Operasyonun, Saddam Hüseyin rejimi tarafından Federal Kürdistan Bölgesi’nin Kürtlerden arındırılması amacını taşıdığını belirten Bilici, “Enfal operasyonunda öldürülen Kürt sayısının 180 bin ile 210 bin arasında olduğunu tahmin edilmektedir. 16 Mart 1988 günü başlatılan ve 3 gün süren hava saldırılarında ise özellikle Halepçe Kasabası ve civarı kimyasal silahlarla bombalanmış ve bu saldırıda 12 bin kişi yaşamını yitirmiştir” diye konuştu. 

‘SOYKIRIM TEHDİDİ DEVAM EDİYOR’

Şengal ve Rojava’da DAİŞ saldırıları ile birlikte Kürtlerin yeni katliam tehlikeleri ile karşı karşıya olduğunu belirten Bilici, “Halepçe’nin acısı dinmemişken, IŞİD çeteleri 2014 yılının Ağustos ayında Federe Kürdistan Bölgesinde bulunan Şengal kentine alçakça saldırılarda bulunmuş ve Êzîidî Kürtlere yönelik soykırım saldırılarında bulunmuştur. Saldırılarda yüzlerce insan katledilmiş, binlerce Kürt kadını kaçırılarak köle pazarlarında satılmış ya da katledilmiştir. Irak’ta bulunan başta Kürtler olmak üzere kendi mezhebinden olmayan halklara saldıran IŞİD çeteleri, hemen ardından Rojava bölgesinin Kobanê Kantonu’nda yaşayan Kürtler başta olmak üzere farklı etnik, inanç ve kültüre mensup halklara katliam tehdidi ile saldırılarda bulunmuştur. Kobanê’ye yönelik bu insanlık dışı saldırı, tarihi bir başarı ile püskürtülmüş olsa da, Kürtlere yönelik soykırım tehdidi devam etmektedir” diye belirtti. 
Saddam Hüseyin rejiminin özellikle Enfal Operasyonu kapsamında amaçladığı ve gerçekleştirdiği suçların soykırım olduğunu belirten Bilici, bu nedenle de yapılanların soykırım olarak adlandırılması gerektiğini söyledi. İHD olarak, 16 Mart gününü “Kürt Soykırım Günü” olarak tanıma kararı aldıklarını ifade eden Bilici, Türkiye Cumhuriyeti devletinden de, bu günü soykırım tanımasını talep ettiklerini kaydetti. 

İHD’nin, tüzüğündeki ilkesel tutumu nedeni ile nerede ve ne zaman yapılırsa yapılsın soykırıma karşı olduğu dile getiren Bilici, “İHD, Türkiye’nin Kürt soykırımını tanıması noktasında mücadelesi sürdürecektir” ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder