Tüm dünya Kobaneli Aylin Kurdi’nin görüntüleriyle bir kez daha mülteci sorununun yol açtığı dramlara odaklanırken, Avrupa Birliği (AB) henüz ortak bir tavır ortaya koyabilmiş değil.
Ağustos ayındaki yoğun mülteci dalgasıyla birlikte bu yıl içinde 1 milyona yakın mültecinin giriş yaptığı AB ülkeleri sorunun çözümünde uzlaşamıyor. Almanya ve Fransa, AB’nin 28 üyesi arasında mültecilerin zorunlu paylaşımını öne çıkarırken, Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok üye ülke buna karşı çıkmaya devam ediyor.
Mültecilerin en yoğun olarak tercih ettiği ülke olan Almanya’da henüz kesin rakamlar açıklanmamış olsa da, bu yılın başından bu yana ülkeye giren kişilerin sayısının 400 bini bulduğu bildiriliyor. Türk güvenlik birimlerinin neredeyse teşvik ettiği yol olan Ege Denizi üzerinden Yunanistan’a girişlerde de ciddi artış yaşandı ve bu yılın ilk 8 ayında 230 bin mülteciye ulaşıldı.
Aynı şekilde hem Balkanlar hem de Ortadoğu ülkelerinden gelen mültecilerin geçiş güzergahındaki Macaristan’da 150 bin sınırı çoktan aşılmış durumda. Ancak Macar yetkililerin mültecilerin önemli bir kısmının parmak izini almamaları nedeniyle gerçek rakamın daha fazla olabileceği düşünülüyor.
İtalya’da da geçtiğimiz hafta itibariyle bu sayının 110 bini aştığı duyurulmuştu. Ancak İtalya’da da benzer şekilde on binlerce mültecinin bilinçli olarak kayıt altına alınmadığı biliniyor.
Mültecilerin sadece bazı ülkelerde yoğunlaşması ve ciddi barınma sorunlarının ortaya çıkmasıyla birlikte çözüm arayışları da devam ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya, Macaristan ve Yunanistan’a gelen mültecilerin yüz bini aşkın bir kısmının diğer ülkelere transfer edilmesini istiyor. Her iki lider, mülteci paylaşımının zorunlu olmasını talep ediyor.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise, 9 Eylül’de Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerine yeni bir tasarı sunmaya hazırlanıyor. Buna göre, daha önce sayıları 40 bin olarak belirlenen ve reddedilen transfer önerisinin yenilenmesi bekleniyor.
Dün Komisyon çevrelerinden alınan bilgilerde, Juncker’in en az 120 bin mültecinin 28 ülke arasında paylaşılmasını önereceği yer alıyordu. Ancak akşam saatlerinde, Macaristan’da son günlerdeki yoğun mülteci akınının da göz önüne alındığı ve kontenjanın 160 bine çıkarılmasının mümkün olduğu bilgisi yansıdı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder