29 Ağustos 2015 Cumartesi

Seçim anketleri Syriza’yı birinci parti gösteriyor

Yunanistan’da 20 Eylül’de yapılacak erken genel seçimler öncesinde anketler Radikal Sol Koalisyon Syriza’nın birinci parti olduğunu gösteriyor. Ancak Syriza’daki bölünme nedeniyle Ocak ayına oranla oy kaybı dikkat çekiyor.


Efimerida ton Syntakton gazetesi için ProRata şirketi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Syriza’ya oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 23. Syriza’nın Ocak ayındaki seçimlere oranla yüzde 13 gerilediği gözlendi.
Merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) yüzde 19,5’te kaldığı ankete göre, Syriza’dan ayrılan sol kanat üyesi politikacıların kurduğu Halk Birliği’nin (Laiki Enotita) ise yüzde 3,5 oy alacağı sonucu çıktı. Syriza ile koalisyon kuran Anel’in ise yüzde 2 oy alarak yüzde 3’lük seçim barajını geçemeyeceği öngörülüyor.
Ankette dikkat çeken bir diğer nokta ise, Yunanistan seçmeninin yüzde 25,5’inin halen kararsız olması. Kararsızların dağıtılması halinde ise Syriza’nın oyu yüzde 30’a yaklaşırken, halkın yüzde 68’inin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasından yana olduğu sonucu da çıktı.
Metron Analysis tarafından açıklanan bir başka ankette ise, Syriza’nın yüzde 29, ND’nin yüzde 27,8 oy oranına ulaşacağı ortaya çıktı. Aşırı sağcı Altın Şafak’ın yüzde 8,3 oy oranına ulaştığı ankette merkez partisi Potami’ye yüzde 6,7, Laiki Enotita’ya yüzde 4,1, Anel’e yüzde 3 oy çıktı.
Alpha TV tarafından Marc adlı şirkete yaptırılan ankette ise oy oranları şöyle oldu: Syriza yüzde 25,3; ND yüzde 23,2; Potami yüzde 5,8; Altın Şafak yüzde 5,5; Laiki Enotita yüzde 3,8.
300 üyeli Yunanistan Parlamentosu için yapılacak seçimlerde birinci gelen partiye direkt olarak 50 sandalye veriliyor. Ocak ayındaki seçimlerde yüzde 36,3 oy oranına ulaşan Syriza, 149 sandalye elde etmiş ve kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sağcı parti Anel ile koalisyon kurmuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder