30 Ağustos 2015 Pazar

Dresden’de binlerce kişi mültecilere ‘hoşgeldiniz’ dedi

Almanya’da son haftalarda mültecilere yönelik saldırıların sembolü haline gelen Heidenau kasabasındaki ırkçı gösterilere tepki olarak binlerce kişi ‘mültecilere hoşgeldiniz’ demek için sokaklara indi. Dresden’de düzenlenen eyleme 5 bine yakın kişi katıldı.


Anti-Nazi İttifakı tarafından Sachsen eyaletinin başkenti Dresden’de organize edilen eyleme katılan binlerce kişi, mültecilere yönelik ırkçı söylem ve saldırıları kınadı. ‘Mülteciler, Hoşgeldiniz!’ sloganıyla düzenlenen eylemde, “yarının pogromlarını bugün Önleyin” yazılı pankart dikkat çekti.
Polis, eyleme katılanların sayısını bin olarak verirken, organizatörler en az 5 bin kişinin katıldığını duyurdu.
Almanya’da mültecilerin yerleştirildikleri yurtlara karşı son bir yıldaki saldırılar son haftalarda artış göstermişti. Yabancı oranının en düşük olduğu doğu kentlerinden olan Dresden, 2014 sonunda ortaya çıkan Avrupa’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (Pegida) adlı hareketin de çıkış merkeziydi.
Dresden’in birkaç kilometre güneyindeki Heidenau kasabası ise, geçtiğimiz haftalarda açılan bir mülteci yurduna yönelik saldırılar ve polisle yaşanan çatışmalarla gündeme oturmuştu. Neo Nazilerin yasal partilerinden NPD taraftarlarının da aralarında olduğu göstericiler ile polis arasında geçtiğimiz hafta sonu yaşanan çatışmalarda 31 polis yaralanmıştı.
Heidenau’da Cuma günü Eyalet İdare Mahkemesi tarafından onanan gösteri yasağı ise dün Federal Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Kasabada olası saldırıları önlemek için takviye polis güçleri sevkedilmişti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder