23 Ağustos 2015 Pazar

Kürdistan’da kışlık ürün hasadı başladı

Batman’da normal mevsim sıcaklığı geçen yıllara göre daha sert geçmesi meyvenin daha çabuk olgunlaşmasına neden oldu. Dağ köylerinde geçimini bağcılık ile sağlayan köylüler, üzüm ve pekmez kazanlarını kaynatmaya başladı.


Kürdistan’da halkın besleyici kışlık gıdası kuru üzüm ve pekmez kültürünü halen korumaya devam ediyor. Bu yıl ilk ürününü almak için bağlarda üzüm toplayan köylüler, ‘güvenlik bölgesi’ adı altında yasaklamalara karşı, köylüler bağ bozumunun ardından üzüm ve pekmez kazanlarını başlattı. Batman’ın Basorkê Köyünde Kıra Dağı eteklerinde bulunan bağlarda kazanların altını yakan köylüler, bir yıllık hasadını toplayarak killi suda kuru üzüm yapmaya başladı. Diğer yandan sıkılan üzüm şırasını kazanlarda kaynatarak pekmez yapan köylüler, kışlık pekmez ve kuru yemişlerini tarladan toplamaya başladı. Her gün bir ailenin hasadını imece usulü toplayan köylüler, binlerce yıllık dayanışma kültürünü de bu şekilde korumakta direniyor. Üzüm bağı hastalık ve doğa felaketi nedeniyle ürün alamayan aileye de köyde üzüm bağları olan diğer aileler, kendi aralarında topladıkları kuru üzüm, ceviz, badem, fıstık, pastırma gibi kışlık ürünlerden veriyor.
Bağ bozumu döneminde günlerce titizlikle emek veren köylüler, yardımlaşma kültürünün devam ettiğine dikkat çeken köylüler, pekmez ve kuru üzüm yapma işleminin bir ay daha süreceklerini söyledi. Bu yıl Kürdistan’da keyfi ‘yasak bölge’ ilanlarının olma riski olan yerler de ise, köylüler, tedbir olarak bir an önce hasadını toplamak zorunda kalıyor. Üzüm toplandıktan sonra kazanları kuran köylülerin pekmez ve kuru üzüm yapım işlemi ekranlara şöyle yansıdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder