Amed Barosu, Cizre'de 3 sivilin devlet tarafından katledildiğini açıkladı. Konuya ilişkin rapor hazırlayan Baro, halkın hendeklerden rahatsız olmadığını, devlet yüzünden kendini güvende hissetmediğini belirtti. Raporun sonunda, Kürt Halk Önderi Öcalan ile görüşülmesi istendi.
Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi, 27 Ağustos'ta Şırnak'ın Cizre ilçesindeki devlet terörüne ilişkin araştırma yapmak üzere avukatlar Kutbettin Odabaşı, Servet Özen ve Burhan Deyar'dan oluşturdukları heyetin incelemelerini baro binasında açıkladı.
Raporun 20 sayfadan oluştuğunu ve olayın tanıkları ile görüşüldüğünü aktaran Elçi, Cizre'de yaşamını kaybeden sağlık emekçisi Eyüp Ergen (30), DEDAŞ görevlisi Mesut Sanrı (30), Baran Çağlı (7) ve Emin Yanaş'ın (10) ölüm nedenlerinin yer aldığı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nce hazırlanan adli tıp raporlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Adli tıp raporuna göre, 7 yaşındaki Çağlı dışındaki tüm ölümlerin ateşli silah yaralaması ile gerçekleştiğini söyleyen Elçi, Çağlı'nın ölüm nedeninin ancak İstanbul'daki Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek raporla belirleneceğini kaydetti. Elçi, öldürülen Sanrı, Yanaş ve Ergen'in eğitimli keskin nişancılar tarafından katledildikleri kanaatine vardıklarını ifade etti.
'HALK HENDEKLERDEN RAHATSIZ DEĞİL'
Avukat heyetinin hazırladığı raporun özetini sunan Elçi, askeriyenin bulunduğu mahallenin Sanrı, Yanaş ve Ergen'in öldürüldüğü caddeyi yakından gördüğünü, o mahalleden askeriyeye doğru bir ateş açılmasının mümkün olmadığını açıkladı. Cizre'deki Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde ana yola bağlanan neredeyse tüm sokakların kazılarak ya da büyükçe taşlarla kapatıldığını ve mahalleye giriş çıkışların engellendiğini belirten Elçi, halkın, bu hendeklerden rahatsız olmadığını tıpkı '90'lardaki gibi halkın devletin evlerine gelerek gözaltılar yapmasını ve kendilerine zarar vermesini bu hendeklerin engellendiğini düşündüğünü söyledi. Elçi, "Halk huzursuz, kendisini güvende hissetmiyor. Gözaltılar ve tutuklamaların artmasından endişe ediyorlar" diye ekledi.
'24 SAAT SONRA BİLE OLAY YERİ EKİBİ GELMEDİ'
20 sayfalık raporun satırbaşları şöyle:
* Olay sırasında yaralanan sağlık personeli Eyüp Ergen'in uzun süre açılan ateş nedeni ile yerinden kaldırılamadığı, yaralıyı almaya gelen 112 sağlık personelinin de güvenlik gerekçesi ile mahalleye girişine engel olunduğu ve sonuç olarak Ergen'in kan kaybından yaşamını kaybettiği tespit edildi.
* Olaydan 24 saat sonra bile olay yeri ekiplerinin olay yerine gelmediği Ergen'in yaşamını kaybettiği aracın dahi incelenmediği tespit edildi.
* Cinayetlerin nedenine ilişkin etkin soruşturma yapılmadığı belirlendi.
* İlk günlerde yapılmayan görgü tanıklarının ifadelerinin hemen alınması gerektiği belirtildi.
* Olay günü Nur Mahallesi'ndeki Cizre Tank Taburu'nda bulunan askerlerin kimlikleri tespit edilerek haklarında soruşturma açılması istendi.
* Yol kapatma ve hendek kazmanın sorunun çözümüne katkı sunmayacağı çözüm için, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile bir diyalog sürecinin başlatılması gerektiği belirtildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder