STOCKHOLM
Türkiye'den halı satan alan bir İsveçli, para ve hapis tehditleriyle mücadele ediyor.
İsveç’in en yüksek tirajlı gazetelerinden Expressen’de dün, yaz tatilini geçirdiği Türkiye’de bir halı satın alan bir İsveçlinin başına gelenleri anlatan bir haber yayımlandı.
'YA PARA YA HAPİS' MEKTUBU
İsveç’in Eskilstuna ilinde yaşayan Otobüs Şoförü Hans-Erik Conny Karlsson, 2008 yılında Türkiye’de yaz tatilini geçirirken bir halı satın aldı. Bundan 1 yıl önce Türk kurumlar İsveç polisi aracılığıyla Karlsson’a 160 bin kron katma değer vergisi ve gümrük vergisi ödemesi gerektiğini ilettiler. Bundan birkaç hafta önce de Türk yetkililer, Karlsson’a parayı ödemediği takdirde hapis cezasına çarptırılacağını belirten ikinci bir mektup yolladı.
Karlsson, "Parayı ödemezsem hapse atmakla tehdit ettiler. O zaman bir şeyler yapmam gerektiğini anladım. Bunu kendim çözemezdim. 160 bin kronu nereden bulayım" diyerek Türk yetkililerin tutumlarına tepki gösterdi.
GERÇEK BAŞKAYDI
Karlsson, para ve hapis cezası tehditlerinden kurtulabilmek için Avukat Johan Furhoff’a vekalet verdi. Furhoff’un yaptığı araştırmalar, Türkiye’nin mektubu ‘Meter Television” adlı medya şirketinde çalışan Hans Karlsson yerine Otobüs Şöförü Hans-Erik Conny Karlsson’a gönderdiğini ortaya koydu.
Olayın açıklığa kavuşturulmasından sonra bir nebze rahatlayan Karlsson, "Tuhaf olan Hans Karlsson’u arıyorlar ama benim adım Hans Erik Karlsson. Açıkçası pasaportumda bir halı satın aldığım kayıtlı. Faturayı da gösterdim" diyor.
Ticaret Odası yetkilileri, Hans Erik Karlsson’un başına gelenlerden haberdar olduklarını, bu konuyu Türk yetkililerle konuştuklarını ancak soruna çözüm getiremediklerini söylüyor.
Av. Furhoff’un yaptığı araştırmalar, Türk kurumların bir televizyon programı çekimi için Türkiye’ye giden Meter Television’dan Türkiye’den çıkarken yanlarında getirdikleri kamarayı kayıt ettirmedikleri için 160 bin kron gümrük vergisi istediklerini ortaya koydu.
METER TELEVİSİON: BİZ DE MAĞDURUZ
Ancak firma yetkilileri, Türk kurumların iddialarının gerçekleri yansıtmadığını ve Türkiye’den çıkarken kameranın kaydını yaptırdıklarını belirtiyor.
Meter Television Enformasyon Sorumlusu Nicke Johansson, kendilerinin de Hans-Erik gibi çaresiz bir durumda olduklarını belirttikten sonra, "Bu zavallı insanın başına gelenler oldukça üzücü. Biz de herhangi bir yanlış yapmadık. Ticaret Odası her şeyi kaydettiğimizi söylüyor. Durumun açıklığa kavuşturulması için yapabileceğimiz bir şey olursa severek yaparız ama bu durumda ne olacağını bilmiyoruz" açıklamasında bulundu.
Firma yetkilileri sorunun çözümü için Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliği ile görüşeceklerini söylerken avukat Furhoff, “Bu sorunu onlarla çözme şansımız yüzde sıfır” diyor.
'TÜRKİYE'YE GİTMEYECEĞİM'
Sorunun çözüleceğine inanmayan Hans-Erik de, endişesini, "Yaz boyunca İsveç’teydim. Türkiye’ye gitmeyi düşünmüştük ama hiçbir insan buna cesaret edemez. Cezaevine girebilirim" diye dile getiriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder