2 Ekim 2015 Cuma

HDP aday tanıtım toplantısı yapıldı




ANKARA- "Büyük insanlık, büyük barış" sloganıyla 1 Kasım seçimlerine hazırlanan Halkların Demokratik Partisi (HDP), aday tanıtım toplantısını Ankara'da gerçekleştiriyor.


Etkinliği Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Halkevleri Genel Sekreteri Samut Karabulut, ESP Genel Başkan Sultan Ulusoy, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun da katıldı. 

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, salondakilerin yoğun alkışları eşliğinde salona girdi. Ardından iki eş başkan birlikte kürsüye çıkarak seçim bildirgesini açıkladı.

Demirtaş, Türkiye'nin 7 Haziran'da çok önemli bir tercih yaptığını belirtti, "Biz 7 Haziran'da Türkiye'ye umudu yaydık" dedi. Demirtaş, "7 Haziran umudunu hazmedemeyenler 1 Kasım'da bir kez daha yenilgiyi tatmak istiyorlar. Bizim görevimiz de bu yenilgiyi bir kez daha tattırmak olacak" diye konuştu. 

7 Haziran seçim müziğini dinletti, ardından Yüksekdağ, "Siyasi iktidarın, Saray'ın hırsı Türkiye‘nin geleceğini karartmadan önce, savaş başlamadan önce umut ve neşe vardı. Saflarımızda biriken o büyük enerji Türkiye'ye de büyük bir umut açmıştı" dedi. HDP'nin bütün halkların çoğunluğunu ve birliğini temsil ettiğine dikkat çeken Yüksekdağ, "Türkiye'nin geleceğini karartanlar bu ışıktan korktular. Türkiye halklarının yeni bir siyasetle aydınlanmasını istemediler" diye konuştu. 

Halkların büyük insanlığın değişim gücü olabileceğini gösterdiğine dikkat çeken Yüksekdağ, "Hiçbir zulüm saltanatının sonsuza kadar var olmayacağını gösterdiler. 7 Haziran seçim sonuçlarının en büyük başarısı buydu. Mümkündür, başarabiliriz. Yan yana yürek yüreğe oldukça değiştirebiliriz. Esas korktukları da buydu" dedi.

Yüksekdağ, saltanat sevdalılarının 7 Haziran'da yönetemeyecekleri bir halk gerçeğinden korktuklarını anlattı. İktidarın 1 Kasım seçiminde de başaramayacağına dikkat çeken Yüksekdağ, "Sizin süreciniz bitti. Artık Saray ve AKP hükümetinin siyasi anlayışı Türkiye'nin tarihinde geçmişinde kalacaktır. Türkiye kendi geleceğini 7 Haziran'da seçti. Çoğulculuğu seçti, birlikte yaşamayı seçti."

"HDP barajı geçerse kaos olur" sözünü hatırlatan Yüksekdağ, "İşte bu kadar açık bir savaş var karşımızda. 7 Haziran'dan sonra 21 çocuğun ölümüne yol açan çok karanlık bir savaş var. 400 vekili vermeyen halkımıza bugün savaş ve zulümle cevap veriliyor. Siyasi iktidar her yerde özellikle de Kürt kentlerinde yenilginin faturasını halklara çıkartıyor. Bizim sözümüz eylemimiz gayet güçlü olacak. Dün barış dedik, bugün inadına barış diyoruz. Dün Bizler dedik, bugün inadına HDP diyoruz. Dün Büyük insanlık dedik, bugün Büyük insanlık ve büyük barış dedik. Dün sizi sultan yaptırmayacağız, başkan yaptırmayacağız dedik. Bugün de yine başaramayacaksınız, sizi diktatör yaptırmayacağız" diyoruz. 

Yüksekdağ, "1 Kasım'da Saray‘ı barış altında bırakacağız, halkların iradesine saygı duymayı öğrenecekler. Öğrenmiyorlarsa gidecekler" dedi. 

Yüksekdağ, şöyle konuştu: "1 Kasım'da daha büyük kazanmanın sözünü veriyoruz, halkın demokratik öz yönetim, doğrudan yönetime katılma ve yönetimi paylaşma iradesini zafere taşıma sözü veriyoruz. Biz kazanacağız, inadına HDP, inadına barış, inadına zafer, inadına mücadele"

Ardından "Doğru söyledi" diyerek Demirtaş söz aldı. HDP, halklara üçünçü bir seçeneği yaratmak için yola çıktığını anlatan Demirtaş, "Bizi teklik etrafında buluşturmaya çalışmak kelimenin tek anlamıyla hataydı. Şimdi yeni bir anlayışla yola devam etmek istiyoruz. Teklik politikalarına karşı birlik politikalarını savunduk. Nar gibi dediğimiz bir kabuğun içinde binlerce tane bir arada yaşamak istiyoruz" dedi.

Temel mesele ve başlıklarla büyük bir değişim ve dönüşüm tarihsel süreci ile karşı karşıya olduklarını anlatan Demirtaş, "Bir geçiş sürecindeyiz. Bir geçiş sürecinin demokratik kazanıma dönüşmesi için çalışmalıyız" dedi, 

“Türkiye'nin HDP'ye ihtiyacı var" diyen Demirtaş, "Halklar ne kadar gerçekse, sokakta yürüdüğünüz, çalıştığınız insanlar ne kadar hakiki ise HDP o kadar gerçektir" dedi.

Demirtaş, "Evet rejim değişecek ancak demokratik bir rejim inşa edeceğiz. Gandi'nin dediği gibi, adaletsiz bir rejimi adaletle yıkınız ve halkın önüne kansız bir elle çıkınız" diye konuştu.

Rüyaları gerçekleştirmenin yolu uyanmaktır, biz uyananların partisi olarak inadına HDP diyoruz" diye konuştu. 

Ardından HDP'nin seçim şarkısı dinletildi. 

Daha sonra da eş başkanlar, seçim bildirgesini sundu.

Yüksekdağ, seçim bildirgesinde kadınlarla ilgili bölümü aktardı, "Kadınlar hep birlikte başaracağız. AKP'nin savaşını biz kadınlar durduracağız. Meclis'te kadının ve toplumsal vicdanın sesi olacağız" dedi. "Türkiye'de ilk defa eşbaşkanlık sistemini programına partisine alan partimiz, yetmez, eş muhtarlık, eşbaşbakanlık, eşcumhurbaşkanlığı olacak" dedi.

Kadınların yoğun alkışını aldı. 

Demirtaş, derhal silahların iki taraflı durdurulmasını, akan kanın durdurulmasını, yeniden diyalog masasına dönülmesini sağlayacaklarını belirtti, "Sonuna kadar savaş diyenlere karşı sonuna kadar barış diyeceğiz" dedi. 

Özyönetimin gönüllü birliğin güvencesi olduğunun altını çizen Yüksekdağ, özyönetimin demokratik çözümün de adresi olduğunu vurguladı.

Demirtaş ise, tekçi değil, demokratik cumhuriyet istediklerinin altını çizdi, Cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlandıracaklarını ve sembolik düzeye çekilmesini hedeflediklerini söyledi.

Yüksekdağ, barışçıl dış politika yürüteceklerini anlattı: "Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi, halkların kardeşliğine ve eşitliğine dayalı bir demokratik çözümün ortaya çıkarılması için çaba harcayacak. Rojava halkının açığa çıkardığı demokratik yönetim iradesi tanınarak demokratik suriye yönetiminin yaşam bulması için çalışacak" dedi. 

Eşbaşkanlar bildirgede yer alan insan hakları, yargı, anayasa, güvenceli yaşam ekonomisi, sosyal adalet, vicdani ret,  mülteciler, ekoloji başlıklarında da yapılacakları da sundu.

Sunumun sonunda Demirtaş, Yüksekdağ'a "söz mü hepsini yapacak mısınız?" diye sordu.

Yüksedağ, "Yapacağız, etkilendiniz mi?" diye sordu.

Demirtaş, "Etkilenmedim değil, oyum HDP'ye" yanıtını verdi. İki eşbaşkan arasındaki diyalogu salondakiler alkışlarla karşıladı.

Gençlik ile ilgili bölümü sunan Demirtaş, salonda bulunan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk'e seslendi, "Sayın Ahmet Türk bu bölümle sizinle ilgili" dedi. Salon yine gülerek ve alkışlarla yanıt verdi. 

Eş başkanlar, "İnadına barış, inadına HDP demeye devam edeceğiz" diyerek seçim bildirgesinin sunulmasını tamamladı. 

Yüksekdağ, "Bizler Türkiye'yiz, bu ülkenin gerçeğiyiz ve hiçbir yere gitmiyoruz. Zulmedenler çok iyi bilsinler, Meclis'teyiz, sokaktayız, tarladayız, okuldayız, fabrikadayız. Çok yakında halklar olarak 'yönetimdeyiz' diyeceğiz gururla. Bizler hiçbir yere gitmiyoruz. Ama isteyenler para kasalarını sakladıkları ülkelere giderbilirler. Bizler bu ülkeyi savaş iktidarlarına teslim etmeyeceğiz. Halklarımızı böldürtmeyeceğiz, evlatlarımızı öldürtmeyeceğiz" dedi. 

Ardından da Demirtaş, "Halklarımızı böldürtmeyeceğiz, evlatlarımızı öldürtmeyeceğiz" diye tekrarladı. Eşbaşkanlar yoğun bir alkış eşliğinde salondan indi. 


Ardından adayların tanıtımına geçildi. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder