Sivil katliamının yaşandığı Zergele'de inceleme yapan HDP'li milletvekilleri, konuyu Meclis'e taşıdı. "Katledilenler sivil değil" diyen AKP'den araştırma komisyonu kurulması istendi.
HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Kadri Yıldırım ve Hüda Kaya, Türk devletinin Zergele Katliamı hakkında soru ve araştırma önergeleri verdi.
Zergele'de incelemelerde bulunan heyette yer alan milletvekillerinin araştırma önergesinde, katliama ilişkin haber ve görüntüler kamuoyunda paylaşılırken yetkililerin, Roboski Katliamı'nda olduğu gibi olaya ilişkin ret ve inkâr politikalarına sığındıkları vurgulandı.
'ZERGELE SİVİL YERLEŞİM YERİ, ÖLENLER SİVİL'
Zergele'nin sivil bir yerleşim yeri ve yaşamını yitirenlerin sivil olduğunun vurgulandığı önergede, "Karanlıkta kalan her insan hakları ihlali yeni ihlallerinde zemin hazırlayıcısı ve habercidir. Bu vesile ile hava saldırısının doğurduğu hukuki sorumluluk silsilesi içerisinde bulunan, talimatı veren, uygulayan ve kamuoyunu yanlış bilgilendiren tüm sorumluların açığa çıkartılması ve kamuoyunun bu konuda doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzem olduğuna inanıyor ve bu komisyonun bir an evvel kurulmasını talep ediyoruz" denildi.
DAVUTOĞLU'NDAN YANIT BEKLEYEN SORULAR
Milletvekilleri, konuya ilişkin verdikleri soru önergesinde ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:
"1. Bütün veriler Zergele’nin sivil yerleşim birimi olduğunu ve saldırı sonucu sivil bir katliamın açıkça yaşandığını göstermesine rağmen hükümetinizin yaşanan katliamı tüm boyutları ile etkin bir şekilde araştırmamasının ve kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapmasının gerekçesi nedir?
2. Hava saldırısı sonrası Kürdistan Bölgesel Hükümeti yetkililerinin saldırıyı kınamaları ve saldırıda sivillerin hayatını yitirdiğine dair açıklamalarına rağmen Kürdistan Bölgesel Hükümetinin saldırıdan haberdar olduğuna dair gerçeğe aykırı beyanlarınızın amacı nedir?
3. Saldırı ve doğurduğu sonuç tüm vahameti ile açığa çıkmış olmasına rağmen Genel Kurmay Başkanlığının vurulan yerin sivil bir yerleşim yeri ve bir köy olmadığına dair açıklamasının gerekçesi ve dayanağı nedir?
4. 1 Ağustos 2015 tarihli bu sınır ötesi hava operasyonunun temel hukuki dayanağı nedir? Bağdat Merkezi Hükümeti saldırı ile ilgili önceden bilgilendirilmiş midir? Merkezi Hükümetin saldırıyı kınamasına ilişkin hükümetinizin tutumu ne olmuştur?
5. Askeri silah ve mühimmatların sivillere karşı hiçbir koşulda kullanılmayacağına dair çok açık uluslararası sözleşmeler bulunmasında rağmen 1 Ağustos 2015 tarihli hava saldırısında sivillerin hedef alınmasını hükümetiniz nasıl izah etmektedir?
6. Hava saldırısında kullanılan silah ve mühimmatların menşei olan ülkelerin hükümetlerince sivillere karşı kullanılmış olmasından kaynaklı hükümetiniz herhangi bir uyarı almış mıdır? Uyarı almışsa hangi uluslararası mekanizmalardan almıştır?
7. Bugüne kadar TSK’nın sınır içi ve sınır dışı hava saldırıları sonucu kaç sivil yerleşim birimi etkilenmiş ve kaç sivil yaşamını kaybetmiştir? Bunlara ilişkin kaç tane soruşturma açılmıştır? Soruşturmalar hangi safhadadır?
8. Zergele katliamının da Roboski katliamında olduğu gibi gizlenmesi, üzerinin örtülmesi, sorumlularının açığa çıkartılıp yargılanmaması yeni katliamlara zemin hazırlamak amacıyla mı yapılmaktadır? Bu minvalde yeni katliamların yaşanmaması için hükümetiniz ne tür tedbirler alacaktır?
9. Bizzat yerinde tespit ettiğimiz üzere Zergele köyü saldırısında cami ve okulda da ciddi hasar oluşmuştur. Hem insani hem İslami hukukta savaşta bile olsa bütün mabetlerin vurulmazklık ilkesi var iken caminin ve okulun TSK tarafından hedef alınmasını nasıl açıklıyorsunuz?
10. Zergele Köyü ve çevre köy halkı TSK’nın yine kendilerini bombalayacağı endişesi içerisindedirler ve evlerinde normal yaşamlarına dönememektedirler. TSK’nın sivillerin yeniden bombalamayacağına dair nasıl bir güvence ve politika oluşturmayı düşünüyorsunuz?"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder