Van’da son aylarda gerçekleşen imha ve siyasi soykırım operasyonlarında iletişim hatlarının devre dışı bırakılmasını değerlendiren hukukçular, bu uygulamanın İç Güvenlik Yasası ile hayata geçirildiğini ve halkın haber alma hakkının engellendiğini belirtti. Halkı hukuk yollarına başvurmaya çağıran hukukçular, son bir ay içinde Kürdistan’da yaşanan imha ve siyasi soykırım operasyonlarında iletişim hatlarının tamamen devre dışı bırakılması dikkat çekiyor.
Türk savaş uçaklarının gerilla alanlarını bombalamaya başladığı 24 Temmuz’dan bu yana ajansımız ANF, DİHA ve ETHA başta olmak üzere birçok ajans ve haber sitelerinin yasaklanması ardından düzenlenen operasyonlar sırasında internete ulaşım hakkı da tamamen engelleniyor. Birçok gazetecinin twitter ve facebook hesabı çeşitli gerekçelerle ulaşılamaz kılınırken, hukukçular bu durumun tamamen İç Güvenlik Paketinde yer alan maddelerden kaynaklandığını ve bu paketin olumsuz yansımalarının önümüzdeki günlerde daha belirgin bir şekilde günlük hayata yansıyacağını söyledi.
‘PAKETİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DAHA FAZLA YAŞAYACAĞIZ’
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Van Şube Başkanı Avukat Ümit Dede, “Vatandaş olarak yaptığım başvuruda operatörler böyle bir iddiayı kabul etmiyorlar ama yasal bir dayanağı olmadan hükümetten aldığı bir talimatla böyle bir uygulamaya gidiyorlar. Bu tamamen hukuk dışı bir durum ve operatörler polisin bu yöndeki baskısını göğüsleyemedikleri için müşterilerine ‘arıza var’ gibi gerekçeler sunuyorlar. Burada amaç tamamen halkın iletişimini engellemektir. Örneği bir eve baskın yapılacak, müvekkilin bize ve yakınlarına ulaşılması engelleniyor. Bu şekilde can ve mal güvenliği tehlikeye giriyor.
Öte yandan iletişimin bir şekilde durdurulması burada hedeflenen halkın haber almasının hakkının engellenmesidir. Kesinlikle sosyal medya ile alakalıdır, halkın haber alma hakkını, gerçekleri öğrenme hakkı engelleniyor. Bu çok büyük bir tedirginlik yaratılıyor, yasal bir operasyon yapıyorsanız bunu neden yapıyorsunuz? demek ki hukuk dışı işler yapıyorsunuz. İç güvenlik paketinde bir düzenleme var ancak operatörleri aradığımızda bu neden bize söylenmiyor? ‘Teknik arıza, çözeceğiz’ diyorlar. Yasal bir işlem olsa operatörler de bunu bize söylerlerdi. Ancak her yönüyle iç güvenlik yasası halkın can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan bir yasa. Önümüzdeki günlerde bunun etkilerini daha olumsuz bir biçimde yaşıyoruz. Son bir ay içinde Türkiye’de yaşananlar hukukun rafa kaldırıldığıdır. Tüm uygulamalar hukuksuzdur. Bu bölgede her şey çok normalmiş gibi bir hava yaratmak istiyorlar” dedi.
‘İÇ GÜVENLİK YASASIYLA İLETİŞİM HAKKI ENGELLENİYOR’
Avukat Cemal Demir ise, güvenlik adı altında yapılan toplumu sindirme operasyonlarına paralel olarak ciddi anlamda anayasal bir hak olan halkın iletişim hakkının, dolayısı ile bilgiye, habere, internete ulaşım hakkının Kürdistan’da son zamanlarda ciddi anlamda kısıtlandırıldığını söyledi.
Buna ilişkin olarak bugüne kadar ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde mantıklı ve hukuka uygun bir açıklamanın yapılmamış olmasının da manidar olduğunu belirten Demir şunları vurguladı: “Hedefleri burada yapılan hukuksuzlukların, yargısız infazların, yetkisiz hükümetin yaptığı hukuka ve ahlaka aykırı uygulamaların iletişim ve bilgi akışıyla halk arasında yaygınlaşmasını engellemektedir. Özellikle iç güvenlik paketinde yer alan yargı kararı olmadan idare tedbirler anlamında TİB’in doğrudan hükümetin talebiyle yapmış olduğu müdahalelerdir. Dolayısıyla bu anayasada yer alan halkın bilgiye erişim hakkının engellenmesi durumudur. Son bir ay içinde twitter, facebok hesabına, haber sitelerine idari tedbir konulması bunun sonucudur. Oysaki temel bir hak olarak anayasada da düzenlenmiş iletişimin ve bilgiye ulaşım hakkının yargı tarafından bile engellemeyeceği açıkken böyle yapılması çok açık bir anayasa ihlalidir.
Yurttaşlar bu konuda sabit faturalar ödüyor. Bunun karşılığı alamadığı için zarara uğramaktadır. Bu anlamda hukuk kanallarını zorlamalıdır. Her vatandaşın yasal başvuru hakkı doğmaktadır. Bilgiye ulaşma, iletişim hakkı, haberleşme hürriyeti ciddi anlamda ihlal edilmektedir. Yurttaşlarda mağdur olmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi bakımından hukuki hakların kullanılması yoluna gidilebilir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder