24 Ağustos 2015 Pazartesi

‘İsviçre Almanya’nın hukuksuzluğuna ortak olmamalı’

İsviçreli 100 imzacı ve 29 kuruluş, Almanya Federal Savcılığının talimatıyla ATİK’e yönelik operasyon kapsamında İsviçre’de tutuklanan Mehmet Yeşilçalı’ya özgürlük istedi.


Alman Savcılığının isteği üzerine Yeşilçalı’nın somut hiçbir gerekçe olmadan İsviçre’de tutuklanarak Almanya’ya iade edilme kararı almasına tepki gösteren Yeşiçalı’nın avukatları, İsviçre Federal Adalet Dairesi’nin aldığı kararla Cenevre Mülteci Sözleşmesini çiğnediğini dile getirdi.
15 Nisan 2015’te Karlsruhe Federal Savcılığının talimatı ile Avrupalı Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu’na (ATİK) yönelik yapılan operasyonlar kapsamında İsviçre’de gözaltına alınıp ardından tutuklanan ATİK üyesi Mehmet Yeşilçalı’ya özgürlük istemek amacıyla aralarında İsviçreli milletvekili, siyasetçi ve hukukçunun bulunduğu 100 imzacı ve 29 kuruluş basın açıklaması yaptı.
Cenevre Dernekler Evin’de Yeşilçalı’nın avukatları Hüsnü Yılmaz ve Olivier Peter öncülüğünde yapılan açıklamada 100 imzacının ve 29 kurum kuruluşun imzasını taşıyan ortak bildiri okunması ardından yapılan konuşmalarda İsviçre Federal Adalet Dairesi’nin Yeşilçalı’ya yönelik aldığı iade kararının hukuksuzluk boyutlarına dikkat çekildi.
NAZLI: DAİŞ’E KARŞI MÜCADALE EDEN ARKADAŞLARIMIZ TUTUKLU
Yapılan açıklamada ilk söz alan ATİK üyelerinden Zelal Nazlı, Almanya Adalet Bakanlığının arkadaşlarına yönelik yaptığı operasyonla birlikte Avrupa’da legal bir yapı olarak çalışma yürüten ATİK’in illegalize edilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Tutuklu bulunan arkadaşlarının yaptığı bütün çalışmaların yasal olduğunu anlatan Nazlı, DAİŞ başta olmak üzere anti demokratik yapılara karşı eylem ve etkinlikler düzenleyen arkadaşlarının yaptıklarında dolayı tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Almanya’nın hukuksuz bir şekilde geliştirdiği karara İsviçre’nin de Yeşilçalı’yı tutuklayıp ardından da Almanya’ya iade kararı alması ile bu hukuksuzluğa ortak olduğunu belirten Nazlı, Yeşilçalı’nın bir önce serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.
YILMAZ: İSVİÇRE ALMANYA’NIN HUKUKSUZLUĞUNA ORTAK OLMAMALI
Yeşilçalı’nın avukatlarından Hüsnü Yılmaz ise Yeşilçalı hakkında hazırlanan dosya içerisinde suç teşkil edecek hiçbir maddeye rastlanmamasına rağmen İsviçre Federal Adalet Bakanlığı’nın Almanya iade kararı almasına tepki gösterdi. Alman Federal Savcılığının başlattığı operasyonla bir anlamda Türkiye’nin hukuksuz adaletine ortak olduğuna dikkat çeken Yılmaz, İsviçre’nin 2007 yılında siyasi iltica statüsü tanıdığı Yeşilçalı’yı Alman savcılığının istediğine üzerine tutuklayıp ardından da Almanya’ya iade kararı almasıyla Cenevre Mülteciler Sözleşmesini çiğnediğini dile getirdi.
Yeşilçalı’nın Almanya’ya iade edilmesinin ardından Alman savcılığı tarafından Türkiye’ye teslim edilmeyeceğinin hiçbir garantisinin olmadığına dikkat çeken Yılmaz, Alman hukukunun bugüne kadar Kürt siyasetçiler başta olmak üzere Türkiyeli sol sosyalist örgütlere yönelik bu tür uygulamalar yaptığını hatırlattı.
Yeşilçalı’nın Almanya’ya iade karına itiraz ettiklerini ifade eden Yılmaz, İsviçre Federal Adalet Dairesi’nin hukuksuz bir şekilde aldığı bu karardan vazgeçmesi, Almanya’nın hukuksuzluğuna ortak olmaması ve Yeşilçalı’yı kısa süre içerisinde serbest bırakması gerektiği talebinde bulundu.
PETER: DOKTOR RAPOLARINA RAĞMEN CEZAEVİNDE TUTULUYOR
Yeşilçalı’nın avukatlarından Olivier Peter de İsviçre’nin kendi hukuk sisteminin dışına çıkarak Alman savcısının isteğine göre hareket ettiğini ifade ederek, İsviçre yargı sisteminin Yeşilçalı hakkında aldığı kararla birlikte yeni argümanlar geliştirerek Alman savcılığı ile ters düşmeme yollarına girdiğini belirtti.
Müvekkili Yeşilçalı’nın doktor raporları olmasına rağmen uzun süreden beridir Fribourg Cezaevi’nde tutuklu bulunmasına tepki gösteren Peter, cezaevi koşullarında kalması çok zor olan Yeşilçalı’nın İsviçre tarafından alınan Almanya’ya iade kararının hiçbir hukuksal boyutunun olmadığını söyledi.
Uluslararası Mülteci Kanunlarına göre siyasi ilticacıların haklarını da hatırlatan Peter, Yeşilçalı hakkında verilen iade kararının kaldırılması ve serbest bırakılması için bir dizi eylem ve etkinliklerin yapılacağını da dile getirdi.
Yapılan konuşmaların ardından açıklama sona ererken Yeşilçalı’nın avukatları Yılmaz ve Peter, müvekkilleri şahsında İsviçre’de geliştirilmeye çalışılan anti-demokratik yargılanmalara karşı mücadele edeceklerini belirtti.
“Siyasi mültecilerin temel hakları korunmalı, Mehmet Yeşilçalı’ya özgürlük- iadesine hayır” başlıklı bildiriyi aralarında İsviçreli milletvekilleri, hukukçular ve siyasetçilerin bulunduğu 100 kişinin ve 29 kurum imzaladı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder