Güney Kürdistan'da bugün yapılması beklenen başkanlık seçiminde kriz çözülmedi. Parlamento toplanamadığı için seçimler ertelendi. Görev süresi biten Barzani'nin yasal teamüllere uyup görevi Parlamento Başkanı'na devredip devretmeyeceği merak konusu…
Güney Kürdistan'da başkanlık seçiminde aylardır yaşanan tartışmalar, partiler arası görüşmelerden bir sonuç çıkmazken, değişik partilerden 49 milletvekili sorunu çözmek üzere parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırdı. Ancak 19 Ağustos saat 10:00’da yapılması gereken toplantı, yeter sayısı elde edilemediği için belirsiz bir tarihe erteledi.
‘İKİNCİ UZATMA KABUL GÖRMEDİ’
Güney Kürdistan'da 2005 yılından bu yana bölge başkanlığı görevini Mesut Barzani yürütüyor. 2013 yılında görevi biten Mesut Barzani’nin başkanlığı KDP ve YNK’nin uzlaşması sonucunda 2 yıl daha uzatılmıştı.
Ancak 20 Ağustos’ta Güney Kürdistan'da yeniden yapılması gereken başkanlık seçimi, KDP’nin Barzani’nin başkanlık süresinin 2 yıl daha uzatma talebi karşısında krizli bir hal aldı.
KDP Mesut Barzani’nin yeniden başkan olmasını dayatırken, parlamentoda bulunan Goran Hareketi, YNK ve İslami Hareket Partisi (Komala İslam) Barzani’nin yeniden başkan seçilmesine karşı çıktı. Yekgırtu İslam ise daha ortada durarak Barzani’nin bir dönem daha başkan seçilebileceğini açıkladı.
KRİZ ASLINDA YAPISAL
Mesut Barzani’nin yeni dönemde başkan seçilip seçilmemesi krizin nedeni olarak gösterilse de, Güney Kürdistan'daki kriz yapısal bir kriz olarak değerlendiriliyor. Zira, Barzani’nin yeni dönemde başkan seçilmesini istemeyen partiler, aynı zamanda daha önce halk tarafından seçilen ve geniş yetkilere sahip başkanın bundan sonra yetkilerinin sınırlandırılıp, sembolik bir hale getirilerek, meclis tarafından seçilmesini talep ediyorlar.
PARLAMENTER SİSTEM İŞLESİN
Bölgede son yıllarda diktatörlerin bir bir devrilmesi, iç savaşla harabeye dönen devletlerin yaşadığı kaotik sonu yaşamak istemediklerini belirten Güney Kürdistanlı siyasi partiler, bölgede başkanlık sistemi yerine demokratik parlamenter sistemin hakim olmasını talep ediyorlar. Dolayısıyla Federe Kürdistan bölgesinde bir taraftan teamüller gereği Mesud Barzani’nin yeniden başkanlığına karşı çıkan siyasi partiler aynı zamanda bu sistemin de değişmesini istiyorlar. Başını YNK ve Goran Hareketi’nin çektiği ve KDP’nin Barzani başkanlığına ısrarla karşı duruş gösteren partiler, başkanın yetkilerinin sınırlandırılarak, parlamento tarafından seçilmesini talep ediyorlar.
BARZANİ DARBE İLE SUÇLADI
Bu sorunları parlamentoda görüşmek üzere başkanlık seçimlerine iki ay kala olağanüstü oturum çağrısı yapan YNK, Goran, Yekgırtu İslam ve Komala İslam'ın talebi üzerine ilk oturum 23 Haziran'da gerçekleşti. Oturuma KDP katılmadı ve söz konusu partileri "Darbe yapmakla" suçladı. YNK, Goran ve diğer birçok parti ise, KDP’nin Barzani başkanlığını dayatmasını diktatörlük ve tek adam sultalığı olarak değerlendiriyor.
ÜÇ AYLIK KISIR DÖNGÜ
Geçen üç aylık süre içinde partiler arası yoğun bir görüşme trafiği devam etti. Neredeyse Güney Kürdistan'ın tüm gündemi başkanlık seçimlerine odaklandı. Fakat her görüşme sonrası, “görüşmeler olumlu geçti” açıklamasında bulunan parti yetkililerinin beyanlarının aksine, durum tam bir kriz halini aldı.
FATURA TOPLUMA ÖDETİLDİ
Siyasette yaşanan bu kriz, sosyal ve ekonomik alanı da vurdu. Ekonomi her geçen gün dibe vurdu ve bunun toplumsal karşılığı ise yurt dışına kaçan 5 bin genç oldu. Buna karşı siyaseti uyaran uzmanlar soruna bir an önce çözüm bulunmasını istediler. Yine 30 milletvekili parlamentonun siyasal krizin ülkeden kaçırttığı gençlerin durumunu görüşmek üzere parlamentoyu acil oturuma çağırdı, ancak yeterli çoğunluk sağlanamadı ve parlamento toplanamadı.
ŞİMDİ NE OLACAK?
19 Ağustos’ta parlamento oturumunda sorunun çözülebileceği düşünülürken, yeteri sayıya ulaşılamadığından oturum gerçekleşmedi.
Peki bu durumda teamüller ve sayalar gereği neler yapılması gerekir?
Partiler arasında parlamentoda uzlaşı sağlanamazsa yasalar gereği mevcut başkanın görev süresi doluyor ve başkan yetkilerini yeni bir başkan seçilene kadar parlamento başkanına devrediyor. Dün gerçekleştirilemeyen parlamento oturumunda sonra Goran Hareketi milletvekili Birzo Mecid de basına yaptığı açıklamada aynı hususa dikkat çekerek, 20 Ağustos’tan itibaren başkanın ve görev yetkilerinin parlamento başkanına geçmiş olacağını söyledi.
Ancak, bölge başkanlığı konusunda yaşanan kriz ve sorunların çözülememesi halinde Barzani’nin görevi parlamento başkanına devredip etmeyeceği soru işareti olarak ortada duruyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder