Güney Kürdistan'da başkanlık seçimine 5 gün kala taraflar arasında hala bir uzlaşma sağlanamadı. KDP, Mesud Barzani’nin yeniden başkan olmasını dayatırken, Goran Hareketi ve YNK, görev süresi biten Barzani’nin yeniden başkan seçilmesine karşı çıkıyor.
Güney Kürdistan'da aylardır devam eden yeni dönemde başkanın kim olacağı tartışmaları, partiler arası görüş farklılığından dolayı belirsizliğini koruyor. 20 Ağustos’ta yapılması gereken başkanlık seçiminin de bu görüş farklılıklarından dolayı yapılıp yapılmayacağı halen netleşmiş değil. KDP, dün Hewler’e bağlı Selahaddin ilçesinde Mesud Barzani başkanlığında 4 saat süren toplantı sonrası yaptığı açıklamada, parlamentodaki dört partiyi darbe yapmakla suçladı.
SEÇİM YÖNTEMİ AYRIŞMA NOKTASI
Güney Kürdistan'da bölge başkanı daha önceki dönemlerde halk tarafından seçiliyordu. Geçmiş dönemde bir dönem uzatmalı görev yürüten Mesud Barzani’nin KDP tarafından görev süresinin uzatılması talebine, YNK ve Goran Hareketi karşı çıkıyor. Goran Hareketi ve YNK ayrıca, yeni dönemde başkanın yetkilerinin sınırlandırılarak parlamento tarafından seçilmesini istiyor. Parlamentoda grubu bulunan Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu İslam) KDP’ye yakın dururken, Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komala İslam) ise YNK ile Goran Hareketi'ne yakın duruyor.
YNK ve Goran'ın 'Bölge başkanı parlamentoda seçilsin ve yetkileri de sınırlandırılsın' talebine karşı çıkan KDP, Mesud Barzani’nin görev süresinin bölgenin içinden geçtiği koşulları bahane ederek, bir dönem daha uzatılmasını talep ediyor.
TIKANIKLIK AŞILMADI
23 Haziran’da YNK ve Goran Hareketi'nin yaptığı başkanlık sorununun parlamentoda tartışılması çağrısına KDP tepki göstererek katılmamıştı. Yapılan görüşmede ortak fikir olarak başkanın parlamentoda seçilmesi kararı çıkınca, KDP bu durumu bir darbe olarak değerlendirdi. Ancak YNK, Goran ve diğer birçok parti ise, KDP’nin Mesud Barzani başkanlığını dayatmasını diktatörlük ve tek adam sultalığı olarak değerlendiriyor.
Sonraki dönemlerde partiler arası görüşme trafiği sürekli işlemesine rağmen çözümü beraberinde getirecek bir sonuç henüz ortaya çıkmadı. Bölge başkanının görevlerinin sınırlandırılarak parlamentoda seçilmesini isteyen YNK, kendi politbüro üyesi Berham Salih’ten gelen öneriyi reddetti. Salih'in Barzani’nin görev süresinin 2 yıl daha uzatılması önerisi, YNK politbürosunun yaptığı toplantıda reddedildi.
EN KRİTİK 5 GÜN
Başkanlık sorununun halen çözülememiş olması nedeniyle önümüzdeki 5 gün Güney Kürdistan açısından oldukça kritik bir önem taşıyor.
KDP ve YNK farklı noktalarda durduklarını açıklasalar da görüşmelere açık olduklarını beyan ettiler. Ancak bugüne kadar yapılan görüşme ve müzakerelerden bir sonucun çıkmamış olması, çözüm konusunda önümüzdeki 5 gün için de umut vermiyor.
UZLAŞI OLMAZSA NE OLUR?
Önümüzdeki 5 gün içinde uzlaşının sağlanamaması halinde, yasalar gereği mevcut başkanın görev süresi doluyor ve başkan yetkilerini yeni bir başkan seçilene kadar parlamento başkanına devrediyor. Ancak, bölge başkanlığı konusunda yaşanan kriz ve sorunların çözülememesi halinde görev süresi dolacak olan Barzani’nin görevi parlamento başkanına devredip etmeyeceği ise başka bir soru işareti.
Zira, yasalar üzerinden yapılan kimi yorumlara göre, seçim yapılmadığı ve dolayısıyla yeni başkan seçilmediği sürece eski başkan görevine devam eder, deniliyor.
Öyle ki, KDP Selahaddin’de yaptığı toplantıdan sonra Goran Hareketi'nden parlamento başkanı olan Yusuf Muhammed'e ağır eleştiriler yönelterek, “Meşruluğunu yitirdi” açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklama, kamuoyunda seçimin yapılmaması durumunda Barzani’nin görevi parlamento başkanına devretmeyeceği yorumlarına neden oldu.
BELİRSİZLİK EKONOMİK VE TOPLUMSAL KRİZE NEDEN OLUYOR
Uzmanlar siyasette yaşanan krizin, bölgede süren ekonomik ve toplumsal krizi de derinleştirdiği uyarılarında bulunuyor.
Güney Kürdistan'da başkanlık seçimleri ve yeni anayasa konusunda siyasi partiler arasında süren görüş farklılıkları, bölgede yaşanan ekonomik krizi de derinleştiriyor. Bunun sonucu olarak toplumsal kriz de artıyor.
Son aylarda Güney Kürdistan'dan 5 bine yakın gencin yurt dışına kaçması bu krizin en açık göstergesi. Geçtiğimiz ay içinde 30 milletvekili tatilde bulunan parlamentoyu bu krizi görüşmek üzere toplantıya çağırmış, ancak parlamento toplanmamıştı.
Dolayısıyla mevcut siyasi ve ekonomik sorunların devam etmesi halinde, bu durumun partiler arasında ciddi krizlerin yaşanmasına neden olabileceği ve buna bağlı olarak partiler arası ayrışan toplumda da ciddi gerginlik ve ayrışmaların ortaya çıkabileceği tahminleri yapılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder