12 Ekim 2014 Pazar

Kürt kadın heyeti İtalya Senato ve Parlamento üyeleriyle görüştü

Kürt kadın heyeti Roma’da bir dizi temasta bulundu. Heyette Kürt kadınları adına KNK Dışişlişkiler komisyonu üyesi Özlem Tanrıkulu ve Uluslarası Kadın hareketi temsilcisi Nursel Kılıç ve Rojava kantonları Avrupa Temsilcisi Sinem Muhammed katıldı. Görüşmelerde tartışılan temel konu Kürt kadının Rojava’daki direnişi oldu.


KOBANÊ’YE KORİDOR AÇILMASI TALEBİ İLETİLDİ

Sabah saat 08:00’de başlayan görüşmede heyeti İtalya senato başkan yardımcısı Valeria Fedeli ve Senato İnsan Hakları Komisyon başkanı Luigi Manconi karşıladı. Görüşmeyi parlamentonun resmi basın masası da izledi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin temel gündemi Kobanê’de DAİŞ’in gerçekleştirdiği saldırılar ve Kürt kadınlarının direnişi idi. Heyet senato üyelerine Kobanê’de yaşanan katliama ilişkin ayrıntılı bilgi vererek İtalyan hükümetinin bu konuda daha etkin rol almasını istedi ve somut adımlar atılmazsa yarın yapılacak konferansın konusu olan Şengal’deki gibi bir katliamın yaşanabileceğini belirtti. DAİŞ’İn saldırılarının ve dünyanın bunun karşısındaki tavırsızlığın temel nedeninin Rojava’daki demokratik özerk sistemi olduğunu belirten heyet üyeleri, bu saldırıların durdurulmasının Rojava’daki alternatif sistemin uluslararası toplum tarafından tanınmasından geçtiğine dikkat çekti. Kobanê’de DAİŞ’İn ağır silahlar altında gerçekleştirdiği saldırılar karşısında Kobanê halkının tarihi direnişini her kesimin kendine göre yorumlamasının doğru olmadığını belirten heyet üyeleri senato üyelerine şu somut adımların atılması talebinde bulundu. Kobanê’ye acil insani yardım koridorunun açılması, Suriye savaşı boyunca yaşanan iç göç nedeniyle kantonlarda açılan mülteci kamplarının uluslararası toplum güvencesinde çalışmasının sağlanması ve insani desteğin uluslararası kurumlar düzeyinde Rojava’ya ulaştırılması.

Heyetin bu talepleri ve değerlendirmelerinden sonra söz alan senato üyeleri ‘Kobanê’de yaşananları yakından takip ettiklerini, Rojava’daki kantonları demokratik bir sistem olarak kabul ettiklerini’ ifade etti. Heyetin insani yardım ve Kobanê’ye koridor açılması talebinin anlaşılır olduğunu ancak bu somut talebi tartışacaklarını ifade ettiler. Görüşmenin ayrıntılarına senatonun resmi sitesinde de yer verildi. Haber sitede şu ifadelerle yer aldı ‘Bize gelen bilgiler DAİŞ’in saldırıları altındaki halkların dramına ilişkin bilgiler edinildi. Özellikle Kürt kadının bu mücadelde direnişte temel rolü edindiğine vurgu yapıldı silahla kendisini korumak zorunda bırakılması. Halkın bu çabası bir devleti n demokratikleşmesi değil haklar ve demokratik inşaya dayanan bir statüdür. Bu statünün ilkeleri eşşitlik sosyal çoğulculuk etnik dini ve bütün politik renklerin bir aradalığıdır. Özellikle katılımcı yenilikçi demokratik bir modele doğru bir sistemin tanıtılması için çalışmak gerekiyor.

Görüşmede 3 kurum adına görüşmelere katılan heyet üyelerine İtalyan senatosunun resmi plaketi de hediye edildi.

ARİN MİRKAN’IN EYLEMİ KONUŞULDU

Heyet bugünkü ikinci görüşmesini de Demokrat partisi milletvekili Rosa Calipari çağrısı üzerine parlamento dış ilişkiler komisyonu ve güvenlik komitesi üyeleriyle yaptı. Heyet bu görüşmede de komite üyelerini Kobanê’deki son gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Rojava ve Kobanê’ye ilişkin somut taleplerini burada da tekrarlayan heyet üyelerine komisyon üyeleri de Kobanê’de yaşananları dikkate aldıklarını, insanlığın çok dramatik bir durumla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bu görüşmede Komisyon başkanı Fabrizio Cichitto Arin Mirkan’ın eylemi üzerine konuştu. Cichitto, bir kadının halkını kuşatmadan kurtarmak için tek çareyi bombayı kendisinde patlatmak olarak görmesinin Kobanê’de yaşanan ağır saldırıları anlatmak için yeterli olduğunu belirtti. Mirkan’ın eylemini anlamlı bulduğunu söyleyen Ciri İtalyan basınının eylemi bir kamikaze eylemi gibi göstermesini de eleştirdi. Konuşmalardan sonra komisyon üyeleri Kobanê’ye koridor açılması talebiyle ilgili heyete somut sorular yöneltti. Sinem Muhammedi ise bu soruya cevaben ‘Türkiye koridorun nerelerde açılabileceğine dair çok somut bilgilere sahip ancak verdiği sözleri yerine getirmedi’ dedi.

Görüşmelerde kadın kurumu temsilcisi Nursel Kılıç ayrıca komisyon üyelerinin de haberdar olduğu yarınki konferansta bu konuları daha derinlikli tartışacaklarını, Kürt kadının direnişinin sanki bugün ortaya çıkmış bir olgu olmadığına işaret etti. Kürt kadınlarının sadece Rojava’da değil Şengal’de olduğu gibi halkın öz savunmasını gerçekleştirecek tecrübeye sahip olduğunu belirtti.

Yarın gerçekleştirilecek konferansa parlamento başkanı Laura Boldrini de yazılı bir mesaj gönderdi.

 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder