12 Ekim 2014 Pazar

‘Kapıları kaldırın topraklarımıza dönelim’

Çocukları ve torunları Kobanê’de savaşan Suruç’taki Kobanêliler, topraklarına dönecekleri günü bekliyor. “Halepçe’de bitmedik, Qamişlo’da bitmedik, Kobanê’de de bitmeyiz” diyen yaşlı Kobanêliler, “Kapıları kaldırın topraklarımıza dönelim” çağrısında bulundu.
 
DAİŞ çetelerinin saldırısı sonucu Kobanê’yi terk etmek zorunda kalan Kobanêliler, bir an evvel topraklarına dönmek için gün sayıyor. Çocukları ve torunları cephede savaşan Kobanêliler, topraklarına tekrardan dönmek için yardım çağrısında bulundular. Savaştan dolayı Kobanê’yi terk etmek zorunda kalan 60 yaşındaki Ahmet Reşit, Kürt halkının düşmanları karşısında birlik olması gerektiğinin altını çizdi. “Kalbiniz bütün olsun, biz hak çocuklarıyız” diyen Reşit, şöyle devam etti: “Hepimiz biriz, bütünüz. Bizim aramızda nifak yok, düşmanlarımız birdir ve gaddardır. Herkes bize karşı savaşa kalkmış, bizi bitirmeye ve eritmeye çalışıyorlar. Ama bilsinler ki biz bitmeyiz. Halepçe’de bitmedik, Qamişlo’da bitmedik. Kobanê’de de bitmeyiz. Bizler savaş insanları değiliz, biz barış insanlarıyız. Herkes ayağa kalksın,  herkes birleşsin ve bu kapıyı açsınlar.”
 
‘KAPILARI AÇIN TOPRAKLARIMIZA DÖNELİM’
 
70 yaşındaki İbrahim Ali, Suruç’ta zor koşullar altında yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, “Herkese çağrı yapıyoruz: Bu kapıyı kaldırsınlar, topraklarımıza dönelim. Ömrüm Kobanê’de geçti. Toprağımdan ayrıldım diye çok üzgünüm. Yeter ki toprağıma geri döneyim ne olursa olsun. Bizim hiçbir şeyimiz kalmadı taşımız toprağımız gitti. Bize bu kapıya açsınlar bizler toprağımıza dönelim” diye konuştu.
 
YARDIM ÇAĞRISI
 
70 yaşındaki Hacı Xalit Ahmed, yaşadıklarını şöyle anlattı: “DAİŞ bizlere saldırdı. Tanklarla, toplarla saldırdılar. Malımızı ve mülkümüzü talan ettiler, çaldılar, götürdüler. YPG olmasaydı şimdi bizler çoktan ölmüştük. Dört parça Kürdistan halkına sesleniyoruz: Bize yardım edin.”
 
‘DÖNMEK İSTİYORUZ’
 
21 gündür Suruç’ta olan 83 yaşındaki Meryem Yusuf, “Bizler muhacir olduk, toprağımızı ve evimizi terk ettik. Muhacirlerin halini herkes bilir. DAİŞ giderse, kapıyı açarlarsa, bizler de toprağımıza geri dönmek istiyoruz. Şu an dönmek istiyoruz ama bize kapıyı açmıyorlar. İnsanın toprağı gibisi yok” dedi.
 
‘ÖMRÜMÜZ ORADA GEÇTİ’
 
70 yaşındaki Adile Ali, DAİŞ saldırıları sonucu evlerinden çıkarak buraya geldiklerini belirtti. Kobanê’ye geri dönmek istediklerini dile getiren Adile Ali, “Ömrümüz orada geçti. Malımız ve evimiz yok oldu. Ölmemek için mecbur ömrümüzü verdiğimiz yerlerden çıktık. Şimdi burada kalıp ne yapacağız? Her şeyimiz orada, ne yapacağımıza şaşırdık” diye konuştu.
 
ÇETELERİ BİTİRİN ÇAĞRISI
 
Sınır kapısının açılmasını isteyen 55 yaşındaki Mehmet Reşit, şöyle konuştu: “Bu sınır kapısının açılmasını istiyoruz. Perişan olduk, bizlere yardım etsinler. Burada yerlerde yatıyoruz. Kürtler felaketle karşı karşıya kalmışlar. Bütün ülkelere çağrımızdır: Eğer bir şeyler yapmak istiyorlarsa bize yardım etsinler, bu çeteleri bitirsinler.”
 
‘KİM İSTER TOPRAĞINDAN AYRILMAYI?’
 
52 yaşındaki Xacire Mustafa ise, şunları kaydetti: “Topraklarımızı istiyoruz, oraya dönmek istiyoruz. Evimiz, ocağımız yok oldu. Bizim hiç bir şeyimiz kalmadı. Bizi kesiyorlar, öldürüyorlar. Kim ister toprağından, evinden ayrılmayı ama ne yapalım elimizden bir şey gelmiyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder